20. Pierś kurczaka z serem « Przepisy kulinarne, gotujemy na każdą okazje.


20. Pierś kurczaka z serem


Kto z nas nie lubi kotletów z kurczaka z niespodzianką serową :) Dziś wlaśnie podam jak wykonać takie kotlety.

Do wykonania kotletów z piersi kurczaka potrzebujemy:

  • Jedna cała pierś z kurczaka(porcja dla dwóch osób z dzieckiem );
  • ser żółty w plasterkach, bo latwiej się go kroi w paski;
  • 1 jajko;
  • bułka tarta;
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz, jarzynka do smaku.



Piersi z kurczaka dzielimy na dwie części. Dokładnie je myjemy pod bierzącą wodą. Piers z kurczaka solimy, pieprzymy i posypujemy delikatnie jarzynką. Zawijamy w folię aluminiową lub sporzywczą i wkładamy na godzinę lub dwie do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy piersi z kurczaka i nakrawamy je z jednej strony naostrzonym nożem tak by powstal tunel. Ważne piersi z kurczaka muszą być świeże ponieważ nie rozbijamy ich tłuczkiem.

W powstały tunel wkładamy pokrojony ser żółty. Co widać na poniższym zdjęciu :)

Tak faszerowane filety z kurczaka obtaczamy w rozbitym jajku i potem w bułce tartej. Wszystko smazymy na patelni. Ważne by olej był dobrze rozgrzany. Gdy filety przyrumienią się z obu stron przykrywamy patelnię by sie podparowały i doszły do siebie. wtedy filet nie będzie surowy.


Życze smacznego :)

Tags: , ,

2 Responses to “20. Pierś kurczaka z serem”

  1. Moje vizje pisze:

    Sznycle z indyka podaje się z ananasem i roztopionym serem na wierzchu :)

  2. JBS pisze:

    dewolaje? czy jak to sie tam nazywa :P
    ja sie spotkalam jeszcze, ze do takowego sie kawalek ananasa daje, tez calkiem ciekawa mieszkanka :D :D :P