Farsz do pierogów lub krokietów « Przepisy kulinarne, gotujemy na każdą okazje.


Farsz do pierogów lub krokietów


Witajcie dziś chciałam Wam podać przepis na farsz z kapusty kiszonej i grzybów. Farsz nadaje się do pierogów, uszek lub krokietów.

Do wykonania farszu potrzebujemy:

  • 0,5kg kiszonej kapusty;
  • cztery garście suszonych grzybów;
  • 0,5kg pieczarek;
  • 2 średnie cebule;
  • olej;
  • sól, pieprz do smaku;

Kapustę kiszoną płuczemy dwa razy by nie była za kwaśna i gotujemy ją oz zagotowania na wolnym ogniu ok 30 minut. Kapusta nie ma się rozgotować tylko lekko oparzyć by nie była bardzo twarda. Odcedzamy i ostudzamy. Gdy ostygnie delikatnie kroimy. Cebule drobno siekamy. 1/4 cebuli szklimy na patelni i podsmażamy razem z kapusta kiszoną. Między czasie obgotowujemy suszone grzyby.
Pamiętajcie o przepłukaniu grzybów przed gotowaniem. Gotujemy ok 40 minut. Odcedzamy grzybki i kroimy je na ćwiartki. Pieczarki kromy drobno i podsmażamy na patelni.
Wszystkie składnki czyli podsmażone pieczarki, pokrojone grzyby, kaustę kiszoną, resztę cebuli mielimy maszynką. Zmieloną masę dokłanie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wrzucamy na patelnię.
Podsmażamy pamiętając o mieszaniu by się nieprzypaliło.
Odstawiamy i pozostawiamy aż ostygnie.
Ja swój farsz użyłam do zrobienia krokietów. Poniżej zamieszczam zdjęcia jak zawijałam wcześniej usmażone naleśniki:) może komuś się przyda. Metoda podobna do gołąbków. Zawijamy tak samo jak kapustę na gołąbkach.



Tak przygotowane krokiety możemy obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Obsmażamy je na patelni i gotowe :)
Danie bardzo syte i smaczne :)
Pozdrawiam i życze smacznego

Tags: , , ,

Comments are closed.